Bratislava 29.05.2006

Zákazníci Slovanetu čakajú s vyššou rýchlosťou už len na Telekom

Bratislava 29. máj 2006 – Klienti Slovanetu už k vysokorýchlostnému internetu dostávajú zariadenia s podporou štandardu ADSL2+, ktorý umožňuje dosiahnuť rýchlosť až 20 Mbit/s. Moderné zariadenia, schopné poskytnúť niekoľkonásobne rýchlejší prístup do celosvetovej siete, v súčasnosti Slovanet dodáva ako bežným zákazníkom svojich ADSL služieb, tak aj mladým ľuďom v rámci projektu Internet pre vzdelanie.
Na Slovensku provideri i zákazníci už čakajú iba na to, kým Slovak Telekom prispôsobí svoju sieť štandardu ADSL2+. Zatiaľ však zariadenia, pripravené na túto technológiu, nedodáva ani svojim vlastným zákazníkom. Aj preto je otázne, ako dlho ešte bude naša krajina s vysokorýchlostným internetom zaostávať. „Slovak Telekom sa oneskoril aj so spúšťaním pôvodného štandardu ADSL, čo dodnes prispieva k tomu, že Slovensko je na poslednom mieste v rozšírení internetu v rámci EÚ,“ hovorí Renáta Jurášková, produktová manažérka Slovanetu.
V západnej Európe v súvislosti s ADSL2+ rastie záujem o sťahovanie filmov, hudby, lacnejšie telefonovanie a internetovú televíziu. Užívatelia na Slovensku aj kvôli bývalému monopolu stále majú len málo možností využívať takéto služby. „Po zavedení technológie ADSL2+ sa aj u nás dá predpokladať dynamickejší rozvoj tzv. triple play, teda poskytovania hlasu, internetu a zábavy využitím vysokorýchlostnej internetovej prípojky,“ pokračuje Jurášková. Rozširovaniu rovnako bráni aj neochota ST znížiť ceny za prenesené dáta, ktoré od spustenia ADSL na Slovensku takmer vôbec nezmenil.