Bratislava 14.04.2005

ST potvrdil diskrimináciu svojej internetovej konkurencie

Bratislava, 14. apríl 2005 – Slovak Telecom aj napriek viacerým výzvam svojho najväčšieho internetového konkurenta spustil včera projekt tzv. „samoinštalačných balíčkov“ bez toho, aby pripravil veľkoobchodnú ponuku svojim konkurentom pri predaji rýchleho internetu. Slovanet je presvedčený, že podľa zákona o elektronických komunikáciách je povinnosťou Slovak Telecomu dodať svojim partnerom veľkoobchodné podmienky pre predaj služieb na jedinečnej infraštruktúre, ktorú vlastní.
„Telecom najprv na spoločných jednaniach garantoval dodanie veľkoobchodnej ponuky pre operátorov. Tesne pred spustením však prostredníctvom e-mailu konkurentom oznámil, že im ďakuje za spoluprácu, ale potrebné dokumenty a procesy nepripravil“ vysvetlil Ivan Kostelný, riaditeľ predaja Slovanetu. „Súčasne vyhlásil, že službu pre seba spustí a nebude čakať, kým ju pracovníci ST pripravia aj pre ostatných providerov. Naše následné výzvy, aby svoj krok prehodnotil, ignoroval. Tento fakt je pre nás jasným dôvodom pre podanie na TÚ SR, aby zabezpečil dodržiavanie zákona o elektronických komunikáciách.“
Podľa Slovanetu bolo včerajšie vyjadrenie ST pod úroveň významného telekomunikačného operátora a viditeľne ním chcel zakryť svoj diskriminačný postup. „Dúfame, že Slovak Telecom neurobí ďalšiu chybu a obchodný model urýchlene predloží. Dovtedy sa v záujme budúcej spolupráce nebudeme k problému ďalej vyjadrovať,“ vyhlásil Ivan Kostelný.
Slovanet bol prvý, kto už pred niekoľkými mesiacmi upozornil ST na povinnosť pripraviť ponuku tzv. „samoinštalačných balíčkov“ na nediskriminačnej úrovni aj pre alternatívnych operátorov. Balíčky by po ich sprevádzkovaní umožnili zjednodušiť a urýchliť novým klientom alternatívnych operátorov dostupnosť rýchleho internetu až o niekoľko týždňov. Doterajší spôsob inštalácie prípojok vyžaduje, aby každého nového klienta navštívili zamestnanci Telecomu a osobne preverili dostupnosť rýchleho internetu.