Bratislava 04.11.2021

Slovanet predstavil tretiu generáciu cloudových služieb: Prečo zvážiť prechod do cloudu?

Operátor využíva špičkovú infraštruktúru a ponúka riešenia na mieru.

Firmu Slovanet mnohí poznajú ako poskytovateľa pevného internetu a televízie pre domácnosti. Tento slovenský operátor však ponúka aj služby pre firmy – od pevného garantovaného pripojenia, hlasovej komunikácie, bezpečnosti, IOT technológií až po cloudové služby.

A práve jeho cloudové služby sú najnovšie dostupné už v tretej generácii. V praxi to znamená, že Slovanet disponuje dvoma dátovými centrami, ktoré sa nachádzajú v Bratislave a operátor prostredníctvom nich poskytuje služby softvérovo definovaného dátového centra (SDDC). Výhoda tohto riešenia v porovnaní s tradičnými dátovými centrami spočíva najmä vo výrazne rýchlejšom nasadení žiadaných služieb a veľkej elasticite.

Z pohľadu zákazníka je možné pristupovať k jeho produktom a službám prostredníctvom webového rozhrania. Cezeň je možné dynamicky meniť parametre jednotlivých virtuálnych strojov, vytvárať si virtuálne aplikácie, alebo reagovať na zvýšenú požiadavku po službe, ktorú ponúkate.

Každá firma má iné požiadavky na využitie cloudových služieb a preto sa ani v tomto článku nedajú obsiahnuť všetky potreby zákazníkov. Slovanet navrhuje riešenia na mieru a preto odporúča firmám, ktoré zvažujú prechod do cloudu, aby ho kontaktovali a spoločne našli ideálne riešenie. Často sa totiž stáva, že firmy chcú pri prechode z vlastného hardvéru do cloudu prenášať svoj hardvér v pomere 1:1, čo nebýva vždy efektívne.

Prečo zvážiť prechod do cloudu?

V prospech cloudových riešení hovorí niekoľko argumentov – vstupné náklady na získanie IT infraštruktúry sú minimálne a rovnako nemusíte riešiť IT podporu a starostlivosť o váš hardvér. IT zamestnanci, ktorých je dnes na trhu nedostatok, sa tak môžu venovať aktivitám, ktoré priamo súvisia s budovaním vášho biznisu, inováciami vo firme, či so starostlivosťou o zákazníkov.

Cloudové riešenia sú z tohto hľadiska jednoznačne efektívnejšie a zároveň ponúkajú výrazne lepšie možnosti škálovateľnosti v porovnaní s fyzickým hardvérom vo vašej serverovni. Zároveň môžu byť aj bezpečnejšie a spoľahlivejšie.

Slovanet ponúka voliteľnú službu Disaster Recovery (DRaaS), vďaka ktorej môžete priebežne replikovať virtuálne servery z vašej infraštruktúry do cloudového riešenia od Slovanetu. V prípade výpadku vašich primárnych serverov tak spustíte všetky systémy plynulo na záložnej infraštruktúre, bez čakania na obnovenie dát zo zálohy.

Táto služba je užitočná nielen z pohľadu ransomvérových útokov, ktoré sú čoraz obľúbenejšie medzi útočníkmi a nebezpečnejšie, ale takisto môžu riešiť aj potenciálne problémy, ktoré môže spôsobiť zlá zmena konfigurácie, výpadok prúdu či nechcené preseknutie optického kábla.

Prečo cloud od Slovanetu?

Slovanet takisto ponúka možnosť moderného a efektívneho zálohovaniaRiešenie backup:LINK umožňuje bezpečné zálohovanie a obnovu fyzických a virtuálnych strojov, súborov a aj databáz na vzdialené cloudové úložisko. Jeho výhodou je obnova už v priebehu niekoľkých minút a možnosť automatizácie záloh.

Kombinácia služieb softvérovo definovaného dátového centra (SDDC), riešenia Disaster Recovery a zálohovania cez backup:LINK tak predstavuje moderné riešenie, ako bezpečne a spoľahlivo prevádzkovať svoju infraštruktúru v cloude.

A prečo si vybrať cloud od Slovanetu? Výhodou tohto operátora je, že vaše dáta ostanú na území Slovenska, čo je niekedy z hľadiska GDPR veľmi dôležité. Slovanet takisto využíva vo svojich dátových centrách moderný a špičkový hardvér, ktorým môže konkurovať ostatným poskytovateľom cloudových služieb.

A pokiaľ už máte od Slovanetu vo firme pevný internet či iné služby, prechod do cloudu práve cez tohto operátora dáva zmysel. Prípadne ho môžete zvážiť aj v prípade, že cloudové služby už využívate, ale nie ste s vašim aktuálnym poskytovateľom úplne spokojný.

Odkaz na článok od TouchIt