Bratislava 07.11.2002

Slovanet požiadal TÚ SR o udelenie licencie na poskytovanie telefónnych služieb

Bratislava, 07. novembra 2002 – Slovanet požiadal Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) o udelenie licencie na zriaďovanie a prevádzkovanie pevnej verejnej telekomunikačnej siete a na poskytovanie verejnej telefónnej služby prostredníctvom pevnej verejnej telekomunikačnej siete od 1.1.2003. Žiadosť podala za Slovanet sesterská spoločnosť ViaPVT.
Po udelení spomínanej licencie TÚ SR bude môcť Slovanet ponúkať telefónne služby v rozsahu doteraz prístupnom len monopolnému operátorovi, čiže poskytovať okrem medzinárodných hovorov aj telefonovanie v medzimestskej a miestnej prevádzke. „Liberalizácia prinesie postupný nástup prostredia výhodnejšieho pre zákazníkov, ktoré doteraz obmedzene poznáme len zo segmentu internetu a mobilnej komunikácie,“ vyhlasuje Peter Koždoň, generálny riaditeľ Slovanetu. „Bude to ale samozrejme závisieť aj od správania sa doterajšieho monopolu – Slovenských telekomunikácií. Podľa skúseností z iných krajín nás môžu čakať aj mesiace rôznych obštrukcií. Tu ale vidíme úlohu štátu, ktorý môže v tejto oblasti vykonať veľa pozitívnych krokov,“ dodáva P. Koždoň.
Telekomunikačný úrad SR k 24. októbru 2002 dostal 11 žiadostí o licenciu na poskytovanie verejnej telefónnej služby prostredníctvom pevnej verejnej telekomunikačnej siete. Budúci držitelia licencií budú priamou konkurenciou pre doteraz monopolného poskytovateľa telefónnej služby prostredníctvom pevnej verejnej telekomunikačnej siete.