Bratislava 14.07.2005

Slovanet a ST: Súboje kreatívnych postupov by sa nemali odohrávať na súde

Bratislava, 14. júl 2005 – Júlová kampaň Slovanetu „Nepodporujte mafiu!“ vyvolala negatívnu reakciu konkurenta – Slovak Telecomu, ktorý Slovanet vyzval na stiahnutie reklamy pod hrozbou žaloby. Slovanet považuje reakciu ST za neprimeranú a nie je si vedomý porušenia zákona. „V reklame sme použili podobne ako náš konkurent, humorne ladenú komunikáciu postavenú na vtipných kontrastoch. Sme presvedčení, že každý Slovák ľahko porozumie. Avšak naše sily, ktoré by sme museli venovať na prípadný právny boj s takmer neobmedzenými možnosťami Slovak Telecomu sú limitované, rozhodli sme sa preto napriek presvedčeniu o správnosti našich krokov napadnutú kampaň na vlastné náklady stiahnuť. K tomuto rozhodnutiu sme dospeli ešte predtým, ako sme sa z médií dozvedeli o tom, že náš konkurent na nás podal žalobu, naše stanovisko sa však nemení,“ hovorí Peter Koždoň, generálny riaditeľ Slovanetu.
Slovanet si myslí, že súboje rozdielnych kreatívnych a marketingových postupov by sa mali namiesto súdov odohrávať v mysliach zákazníkov pri rozhodovaní, ktorého poskytovateľa internetu si vyberú. „Prostriedky ušetrené na prípadných právnych sporoch radšej využijeme na vytvorenie ešte zaujímavejších ponúk rýchleho internetu pre našich klientov,“ dodáva generálny riaditeľ. Rovnaký krok Slovanet navrhuje aj svojmu konkurentovi, keďže sa domnieva, že súdne spory nepomáhajú nikomu, najmä nie klientom oboch poskytovateľov internetu.
Slovanet uviedol v 27. týždni reklamnú kampaň na služby vysokorýchlostného internetu ADSL, ktoré poskytuje do konca roka zadarmo. Slovak Telecom napadol Slovanet z dôvodu podobnosti kreslenej postavy použitej na banneroch s reklamou Slovak Telecomu, v ktorej vystupujú herci napodobňujúci členov podsvetia. Bývalý monopol takisto namietal použitie slova „mafia“ v reklame Slovanetu, ktoré „v humornom kontexte použil Slovak Telecom pre propagáciu svojich služieb DSL a volacích kariet Global (zdroj: tlačová správa ST, a.s.)“ .