Bratislava 30.10.2008

Prvý priemyselný park na Slovensku s kompletnou IP telefóniou

Bratislava 30. október 2008 – Na Slovensku existuje prvý priemyselný park, v ktorom sa IP telefónia komplexne využíva v celom areáli. Pre spoločnosti má tento typ pevných liniek množstvo výhod –- šetrí prostriedky, keďže zamestnanci medzi sebou i v rámci siete operátora po celom Slovensku telefonujú zadarmo, môžu identifikovať prichádzajúce hovory či automaticky blokovať tie nežiaduce. Užívatelia si môžu naprogramovať presmerovanie hovorov podľa mnohých kritérií, viesť konferenčné hovory, nastaviť službu voice-mail podľa potrieb, či dokonca nechať si automaticky zasielať hlasové správy na e-mail. Technológia navyše v prípade potreby umožňuje veľmi rýchle nasadenie nových funkcionalít, napríklad videohovorov. Tieto a ďalšie vymoženosti využívajú aj všetky spoločnosti v priemyselnom parku Chirana v Starej Turej, okres Nové Mesto nad Váhom.
„Klasické analógové ústredne mávajú obmedzenú kapacitu klapiek, ich rozširovanie je komplikované a bývajú náročné na údržbu. IP telefónna ústredňa umožňuje pohodlné spravovanie a ponúka väčšiu kapacitu klapiek. V súčasnosti je ich v areáli aktívnych už takmer 650, v prípade potreby sa dá ich počet s minimálnymi nákladmi ľahko rozšíriť. Riešenie v Chirane sa vyznačuje aj mimoriadnou spoľahlivosťou, keďže sme v areáli nainštalovali dve IP ústredne, jednu z nich ako záložnú,“ hovorí obchodný manažér pre významných klientov Ján Sokolík zo Slovanetu. Operátor v priemyselnom parku navrhol a zaviedol komplexné riešenie hlasových aj dátových služieb. Zároveň sa Slovanet postaral i o kompletnú rekonštrukciu lokálnej počítačovej siete (LAN). Od zadania objednávky do zavŕšenia projektu pritom ubehol iba mesiac a pol.
Areál je v súčasnosti pokrytý hybridnou opticko-metalickou sieťou, v budúcnosti sa plánuje komplexná optická infraštruktúra. Sieť pre hlasové služby pozostáva z komponentov Cisco, čo poskytuje spoločnostiam vysoké bezpečnostné záruky. Významné spoločnosti, ktoré ju v rámci parku využívajú, sú napríklad Chirana Prema Energetika (dodávka energií a vôd), Leoni Cable Slovakia (slovenská dcéra svetového lídra vo výrobe káblov), Elster a Sensus (výroba plynomerov a vodomerov), Chirana T. Injecta (výroba injekčných striekačiek a iného lekárskeho príslušenstva), Chirana Medical (výroba dentálnej a zdravotníckej techniky) a ďalšie.