Bratislava 24.11.2010

Prešovský Internetbox privítal 20-tisíceho návštevníka

Bratislava 24. november 2010 – Unikátny kontajner Internetbox s internetom zadarmo bol otvorený pred dvoma rokmi v rámci verejno-súkromného partnerstva mesta Prešov a telekomunikačného operátora Slovanet. „Z pohľadu mesta ide o úspešný projekt, pretože sa nám podarilo zabezpečiť bezplatný internet dostupný pre všetkých občanov, čo im umožňuje prístup k moderným službám a informáciám,“ bilancuje dva roky spolupráce mesta a Slovanetu primátor Prešova Pavel Hagyari. Mesto poskytuje pre kontajner prázdne verejné priestranstvo v blízkosti zastávky MHD, samotná prevádzka Internetboxu však vôbec mestskú pokladnicu nezaťažuje.
Cieľom Slovanetu bolo priblížiť internet čo najširšej verejnosti, preto je kontajner situovaný na najväčšom prešovskom sídlisku, ktoré má viac ako 28-tisíc obyvateľov. Splnenie tohto cieľa hodnotí Dušan Mozola, riaditeľ retailového predaja spoločnosti Slovanet: „Internetbox býva väčšinu času obsadený, počas dvoch rokov ho navštívilo až 20-tisíc ľudí, teda v podstate dve tretiny celého sídliska.“
Dvadsaťtisícim návštevníkom Internetboxu sa stala pani zo sídliska Sekčov, ktorá pozná kontajner od jeho otvorenia pred dvoma rokmi. „Otvorenie Internetboxu ma veľmi potešilo. Boli časy keď som potrebovala komunikovať s rodinou a vďaka tejto možnosti som s nimi mohla byť v kontakte. A navyše nemusím ďaleko chodiť,“ hovorí 20-tisíca prešovčanka, ktorá využila bezplatný internet a za svoju jubilejnú návštevu získala malú pozornosť od mesta Prešov aj od Slovanetu.
Návštevnosť Internetboxu jednoznačne hovorí o jeho úspechu, preto bude tento kontajner poskytovať svoje služby prešovčanom aj naďalej. Obyvatelia Prešova sa tak aj v budúcnosti bezplatne dostanú na internet aj ak ho nemajú doma. Internetbox používajú prevažne mladí ľudia, ktorým internet slúži na bežné surfovanie po stránkach alebo komunikáciu s kamarátmi, starší ľudia ho využívajú napríklad pri hľadaní informácií alebo voľných pracovných miest.