Bratislava 10.07.2003

Deväť z desiatich ADSL zákazníkov sú podniky

Bratislava, 10. júl 2003 – Podľa vyhodnotenia skladby ADSL zákazníkov spoločnosti Slovanet až 91% jej klientov sú firmy a len 9% domácnosti. Podľa Slovanetu to vyplýva z vysokého vstupného poplatku a nemalých mesačných nákladov za službu ST DSL, ktoré väčšinu domácností z klientely prakticky vylučujú. ADSL, ktoré je vo svete bežne využívané práve týmto segmentom, sa dostáva len na perifériu ich záujmu. Naopak, pre veľa firiem môže ADSL aj za súčasných podmienok znamenať výraznú úsporu. “Mnohí noví ADSL klienti Slovanetu uviedli, že oproti doterajšiemu spôsobu pripojenia cez dial-up alebo ISDN ušetria mesačne i niekoľko tisíc korún,” hovorí Ivan Kostelný, riaditeľ predaja Slovanetu. “Vyplýva to najmä z rozdielneho charakteru používania internetu domácnosťami a podnikateľskými subjektami.” “Reálna skladba zákazníkov ADSL potvrdila naše odhady, že záujem o službu bude zo strany domácností nízky. Vysoké poplatky väčšinu nefiremných záujemcov odradili napriek tomu, že o službu mali záujem a radi by ju využívali,” pokračuje Ivan Kostelný. “Na strane poskytovateľov internetu však už nie je priestor na zníženie cien, pretože pri ADSL sa pohybujú na hranici návratnosti. Jediným možným riešením ako sprístupniť ADSL širšej skupine užívateľov, je pokles mesačného poplatku za ST DSL, ktorého monopolným poskytovateľom sú Slovenské telekomunikácie.” Spoločnosť Slovanet, ktorá ako prvá zverejnila ponuku služieb ADSL a ako prvá začala s predajom technológie vysokorýchlostného pripojenia do internetu cez ADSL, je v súčasnosti podľa vlastných odhadov najväčším poskytovateľom ADSL na Slovensku.